Teatre per a joves? On?

Quan mirem la programació dels teatres sempre hi ha un apartat destinat als més petits. Volem que coneguin el teatre, que s’ho passin bé, que l’estimin, i fem grans esforços per presentar programacions atractives perquè els adults portem als més petits al teatre. Ara bé, que passa amb els que ja no són tant petits? Amb els que s’acosten a l’adolescència? Sovint aquestes obres ja no son gens atractives pels infants de més d’11 ó 12 anys. Les troben infantils, avorrides i poc atractives. I així és com es crea un desinterès pel teatre que es manté, en els millors dels casos, fins que aquests joves es fan adults.

El mateix passa amb la lectura, segons l’informe anual de la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE) un 70% dels infants entre 10 i 14 anys són lectors però la xifra canvia amb els adolescents on només un 45% ho són. Sembla ser que les nenes i els nens perden l’interès per la lectura a partir dels 10 anys.

Des del món de l’educació i les biblioteques són molt conscients de la necessitat de promoure el gaudi per la lectura entre els més joves i treballen per formar docents i personal bibliotecari i, alhora, per crear projectes i activitats diverses destinades al foment de la lectura.

Des del món del teatre també s’han adonat d’aquest desinterès i han posat en marxa noves estratègies per promoure el teatre entre els més joves, perquè creuen que la programació existent es prou atractiva, però cal buscar noves vies d’apropament. Amb Escena 25 s’ha volgut acostar el teatre als joves entre 18 i 25 amb preus més assequibles, amb sortejos, concursos i per vies més properes a ells.

Al 2017, a la Sala Beckett, es va fer el primer festival de teatre per a joves entre 13 i 10 anys, el RBLS Festival. La segona edició es va dur a terme a l’octubre de 2018 al teatre Tantarantana i va incloure xerrades, tallers i un concurs de fotografia a Instagram.

El Teatre Nacional de Catalunya ha inclòs dins la seva programació 2018-2019 un apartat exclusiu de Teatre per a joves entre 13 i 16 anys, destinat acostar les arts escèniques a aquest públic. Entre el 20 de març i el 14 d’abril es podrà veure l’obra el Futur.

El Jove Teatre Regina també s’hi ha afegit i ha presentat una programació per adolescents que inclou dues obres de teatre que es podran veure aquest mes de març: El malalt imaginari i Paràsits. La història dels pirates d’Edelweiss

Altres teatres, com el Teatre Lliure, no tenen una programació específica per a joves però tenen un apartat d’ Educació on recomanen a estudiants de primària, secundària i universitat, entre d’altres, obres de la seva programació.

Però encara queda molt per fer, i si volem que els joves gaudeixin i estimin el teatre caldrà que tots es destinin temps i espais per la promoció de les arts escèniques entre els més joves, ja sigui amb recomanacions, programacions especials, festivals o concursos.

Autora: Sílvia Redondo

redondosil@gmail.com

22 de Febrer de 2019

Deixa un comentari