JOSEP MARIA DE SAGARRA I SANTA COLOMA DE GRAMENET EN 10 ESPAIS

Josep Maria de Sagarra, un dels grans escriptors i dramaturgs de la Literatura Catalana, té una vinculació familiar i emocional amb Santa Coloma de Gramenet, que marcarà la seva vida i producció literària.

Presentació de l’itinerari Sagarra a Santa Coloma de Gramenet

A partir de l’Itinerari Josep Maria de Sagarra que realitza l’Ajuntament de Santa Coloma i el Museu de la Torre Balldovina, i l’obra d’Agustina Rico  Itinerari Sagarra a Santa Coloma de Gramenet,  us presentem els 10 espais clau per comprendre la importància de la família Sagarra i la seva relació amb la història de Santa Coloma de Gramenet.

  • 1. LA TORRE BALLDOVINA
La Torre Balldovina, antiga residència de la Família Sagarra.

La família Sagarra és una família de l’antiga noblesa rural catalana amb arrels documentades a Santa Coloma de Gramenet des del S.XVI,  on són propietaris de la Torre Balldovina, casal amb una gran extensió de terres dedicades a la agricultura i torre circular construïda en el segle XI amb finalitats de defensa.

A partir del segle XVII, els Sagarra van esdevenir els principals propietaris rurals de Santa Coloma.  A principis del segle XX, la família es va traslladar a Barcelona però és a la Torre Balldovina on hi passen tots els estius.

Als anys vint del S.XX,Ferran de Sagarra, pare de l’escriptor, es va haver de vendre la finca per greus problemes econòmics.  L’any 1972 l’Ajuntament adquireix l’edifici de la Torre Balldovina per salvar-la de la especulació urbanística i la converteix en museu i arxiu de la ciutat des de 1986.

“La meva infantesa hauria estat una manifestació ofegada, mutilada i raquítica, sense la gran contrapartida rural de la nostra finca de Santa Coloma de Gramenet, durant els tres mesos d’estiu”.

Sagarra, Josep Maria. Memòries. Editorial Aedos, 1954

  • 2. L’ESCOLA FERRAN DE SAGARRA

Escola pública Ferran de Sagarra.

Ferran de Sagarra era el pare de l’escriptor. L’escola pública que porta el seu nom s’ubica en  terrenys que eren part de l’extensa finca familiar.  Avui en dia, la majoria dels terrenys de l’antiga finca agrícola formen part de l’entramat urbà.

Nascut el 1865, el pare  de l’escriptor va ser un important historiador i heraldista que va viure Santa Coloma des dels 12 anys. La família s’hi va traslladar a la finca familiar fugint de la pesta que assolava Barcelona. Ferran de Sagarra va ser un propietari altruista, implicat amb la ciutat,  que va donar terrenys al poble per construir equipaments com l’escola de les Dominiques, el Mercat Sagarra o els terrenys del Turó del Pollo on va fer la descoberta de  l’antic poblat ibèric de Puig-Castellar.

  • 3. LA PLAÇA  I EL MERCAT SAGARRA
Mercat Sagarra.

El Mercat Sagarra, d’estil noucentista, és un dels edificis singulars de la ciutat i va ser inaugurat el 1934. Per a la seva construcció, Ferran de Sagarra va donar terrenys a la ciutat. La plaça Sagarra i els carrers adjacents (Sant Ignasi, Sant Josep i Sant Ramon) porten el nom dels fills de l’ historiador.  El mercat Sagarra ocupa l’espai central de la plaça del mateix nom i és un dels motors comercials de la ciutat.

  • 4. EL CEMENTIRI VELL : ELS PANTEONS DELS SAGARRA
Panteons de la família Sagarra.

Els panteons de la família Sagarra es troben integrats en els Jardins Ernest Lluch de la ciutat, on antigament es trobava el Cementiri Vell. Els dos panteons pertanyen a les dues branques de la família,  -la branca de Santa Coloma i la branca dels Sagarra de Canyet, a Badalona-.  El panteó dels Sagarra de Santa Coloma va ser construït l’any 1909 per enterrar donya Filomena de Castellarnau, mare de l’escriptor, que havia mort l’any 1908 a Santa Coloma.

A les seves memòries, Josep M. De Sagarra diu:

La mort de la meva mare –aleshores no ens vàrem adonar- representava la catàstrofe i la dissolució de la família. Representava a més l’ensorrament social i econòmic de casa meva. Però tot això va venir després; i, tot això, és gairebé segur que la presència de la meva mare ho hauria aturat.”

Al costat del panteó familiar hi trobem el panteó de la branca familiar Sagarra de Canyet, germà de Ferran de Sagarra, d’inspiració modernista. Els dos panteons van ser obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias.

El Cementiri Vell va ser construït per l’Ajuntament el 1861 en uns terrenys comprats als Sagarra i va ser tancat definitivament el 1976. L’actual cementiri de Santa Coloma es troba a la carretera de La Roca on s’hi conserven les grans portes de ferro forjat de l’antic cementiri.

  • 5. CAN ROIG I TORRES
Escola de música municipal Can Roig i Torres.

Can Roig i Torres va ser edificat entre 1910 i 1913 com a torre d’estiueig de Rafael Roig i Torres (1855-1931), cònsol d’Uruguai a Barcelona.

La família Roig i Torres es relacionava amb la família Sagarra, tal i com explica Josep Maria de Sagarra a les seves memòries:

“El senyor Roig i Torre resultava l’estiuejant de més categoria entre els qui tenien la torre en el massís del poble. El seu noiet de tant en tant venia al jardí de casa a jugar amb nosaltres.”

Actualment Can Roig i Torres acull l’Escola de Música municipal on s’hi poden cursar estudis de música i ha incorporat un modern auditori a les seves instal·lacions.

  • 6. SANT JOSEP ORIOL
Església de Sant Josep Oriol

La parròquia de Sant Josep Oriol és la més antiga de Santa Coloma. Tot i que la primera referència a l’església primitiva va ser consagrada 1187, origen de la primera població de Santa Coloma i del topònim Gramenet. La construcció de l’edifici actual data de 1965.

En l’època de Josep Maria de Sagarra, la parròquia existent era una església barroca que va ser destruïda el 1936. Els Sagarra, tot i que no acostumaven a anar  a l’església perquè disposaven de capella pròpia, en algunes ocasions acudien a l’església vella de Sant Josep travessant els senders de regadius del Besòs pel Caminet del rector.

  • 7. LES RIBERES DEL BESÒS
Ribera del riu Besòs

Les Riberes del Besòs van ser escenari de la trobada dels sis germans Sagarra amb el món de la natura i la pagesia. Un dels germans Sagarra, Ignasi de Sagarra, va ser ornitòleg i especialista en  lepidopterologia i va arribar a ser president de la Institució Catalana de Ciències Naturals  l’any 1917.

Josep Maria de Sagarra, amant dels ocells com la seva mare i el seu germà Ignasi, va publicar Els ocells amics, obra encarregada per la Mancomunitat de Catalunya per als escolars i apareguda el 1922. A les seves Memòries, l’escriptor diu:

“Santa Coloma era aleshores un lloc de primera pera un ornitòleg. La part de conreus, la de muntanya i la zona del Besòs, pròxima al mar, amb els aiguamolls, canyars i salzeredes afavorien la presència de tota mena d’espècies d’aus”.

  • 8. El TEATRE SAGARRA i LA COLMENA

Josep Maria de Sagarra va escriure Rondalla d’esparvers, la seva primera obra teatral, a Santa Coloma quan tenia 24 anys:

“Vaig tancar-me a Santa Coloma i escric, de raig, Rondalla d’esparvers. Són tres actes més aviat curts, d’una audàcia i una inconsciència més aviat puerils.”

L’afició al teatre de Santa Coloma ve de lluny. A principis del S.XX, ja es reunien pagesos aficionats per assajar obres de teatre després de la feina. L’any 1916 apareix l’Associació Cultural La Colmena de Santa Coloma que, tot i que es va crear com una cooperativa de consum, aviat s’hi van crear grups de teatre. Als anys 60 La Colmena va arribar a tenir dos grups de teatre, un en català i un en castellà.

Els grups de teatre de Santa Coloma van assolir molt bon nivell i van arribar a portar actrius de teatre professionals per interpretar els papers principals.

La Colmena actualment continua oferint les seves representacions ininterrompudes a la ciutat, celebrant el seu centenari l’any 2016. 

Aquesta entitat social ha esdevingut un referent del teatre aficionat de qualitat a la ciutat obtenint  la Creu de Sant Jordi  l’any 2018 per la seva tasca de promoció de la vida social i cultural de la ciutat.

L’any 1997 la ciutat va inaugurar el Teatre municipal amb el nom de Josep Maria de Sagarra en homenatge a l’autor.

  • 9. LA PLAÇA DE LA VILA
L’Ajuntament de Santa Coloma a la Plaça de la Vila.

La Plaça de la vila de Santa Coloma, centre neuràlgic de la vila, estava rodejada de torres d’estiueig en l’època dels Sagarra. Algunes torres com Can Sisteré, Can Muntlló o Can Roig i Torres encara subsisteixen. Actualment al la plaça  s’hi troba el bust dedicat a Llorenç Serra, important alcalde i masover de les terres dels Sagarra.

Llorenç Serra era el masover de les terres dels Sagarra quan va arribar a l’Alcaldia l’any 1906. Casat amb Marieta, de la família de Cal Nen. Llorenç Serra va ser un alcalde de la LligaRegionalista que va contribuir a la modernització de la vila impulsant l’electrificació de la ciutat,  la construcció de la Clinica Mental de Torribera amb la Mancomunitat de Catalunya i  del pont vell que finalment va unir les dues ribes del Besòs i facilitar la comunicació amb Barcelona.

  • 10. EL POBLAT IBÈRIC DE PUIG-CASTELLAR
Vista de Santa Coloma des del poblat del Puig-Castellar.

Al capdemunt del Turó del Pollo es troben les restes de l’antic poblat ibèric de Puig-CastellarFerran de Sagarra va ser qui va descobrir aquestes restes en les seves excursions pels turons de Santa Coloma a principis del segle XX. L’ historiador va encarregar-se personalment de les excavacions i va cedir el terreny  i les troballes del poblat a la Diputació de Barcelona.

Josep Maria de Sagarra descriu la descoberta a les seves memòries:

“Un bon dia, trobant-se el meu pare al cim del Turó del Pollo, va descobrir entre la pinassa quatre grans pedres quadrangulars, situades a respectable distància l’una de l’altra, però guardant una perfecta simetria.”

Les excavacions al Puig-Castellar van continuar als anys vint per l’arqueòleg Serra Ràfols  i a la dècada dels cinquanta , realitzades per la  Secció d’Estudis del Centre Excursionista Puig-Castellar (CEP). Actualment són voluntaris del Centre Excursionista Puig-Castellar  qui s’encarreguen de les tasques de vigilància i conservació del poblat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s