Després de la visita al backstage de La Perla 29, em vaig dirigir a l’històric Teatre Romea, en la visita guiada dins de les activitats del Dia Mundial del Teatre, el passat 27 de març.
Situat en el carrer Hospital 51, en ple barri del Raval i darrera de la Biblioteca de Catalunya, hi trobem un dels espais escènics més antics i arrelats de la ciutat de Barcelona : el Teatre Romea. El nom de Romea és un homenatge al popular actor del segle XIX Julián Romea Yanguas, que havia actuat triomfalment a la ciutat.
El Teatre Romea va ser construït l’any 1863 en l’espai ocupat per l’antic convent de Sant Agustí. El Romea és un teatre d’estil italià, amb escenari, platea, dos pisos, i una capacitat per a 1.500 espectadors. La darrera reforma del teatre va ser feta l’any 1992 per l’arquitecte Joan Rodón.
En el Romea també e van programa cinema.
El Romea va ser un teatre que va néixer com un espai de cultura catalana per a la petita burgesia i les classes populars de la Barcelona de la Renaixença. En ell s’hi representaven les obres de Frederic Soler, Pitarra, -que va ser-ne director artístic de 1870 a 1895-, i la majoria de les obres més importants de la història del teatre català. Autors com Àngel Guimerà, Santiago Rusiñol, Ignasi Iglésias, Apel·les Mestres o Josep Ma de Sagarra van escriure les seves obres per ser estrenades en aquest teatre.
https://www.instagram.com/enlladelescena/
Actors històrics del teatre català com l’Enric Borràs, Iscle Soler, Lleó Fontova, Maria Morera, Margarida Xirgu, Joan Capri o Josep Ma. Pou, actual director del teatre, han passat pels escenaris del Romea. Com a curiositat, el Romea va ser un dels primers teatres a oferir sessions de cinema: el 13 de gener de 1927 s’hi va projectar el film El místic, sobre l’obra de Rusiñol.

Durant la visita, en Joan, cap de sala del teatre, ens explica que al teatre hi viu el fantasma de l’actriu Margarida Xirgu, que va morir a Montevideo l’any 1969. Ens explica que passen coses estranyes, que s’escolten sorolls, han caigut focus i que fins i tot s’hi ha vist la seva figura passejant per la platea. El Romea va ser un dels teatres on més hi va actuar la Xirgu abans del seu exili després de la Guerra Civil, i on hi havia debutat l’any 1906 amb el paper de Blanca a Mar i Cel, de l’Àngel Guimerà. El fantasma de la Xirgu és tan conegut que el director Júlio Manrique va dirigir l’obra Llum de guardia, una obra escrita per Sergi Pompermayer i representada al Romea l’any 2011.

Des de l’any 1981 el Romea va ser la seu del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya fins al 1998, amb la inauguració del Teatre Nacional de Catalunya. Des de 1999 el teatre està gestionat pel Grup Focus, juntament amb els teatres Goya, Condal i Villarroel, de Barcelona i el Teatro La Latina de Madrid.

La programació de Focus.
Vinculada al teatre, la Fundació Romea, formada pel Grup Focus i Romea SA, propietaris del teatre, que promou les arts escèniques amb activitats que fomenten el debat i la reflexió voltant del fet cultural i teatral i dóna suport a la nova dramatúrgia, la formació i la investigació de les arts escèniques.
[…] mort a Sinera, de Salvador Espriu per la Escola d’art dramàtic Adrià Gual, l’any 1965, al Teatre Romea. Aquest espectacle va significar una fita pel canvi cap a nous i renovadors llenguatges teatrals […]
M'agradaM'agrada
[…] Espriu per la Escola d’art dramàtic Adrià Gual, l’any 1965, al Teatre Romea. Aquest espectacle va significar una fita pel canvi cap a nous i renovadors llenguatges teatrals […]
M'agradaM'agrada