EL PASSATGE INSÒLIT : Les arts del firaire a Santa Coloma (II)

Els maquinistes del tren de la bruixa de l’Avalot Teatre. Fotografia: Juanjo Marin

Què podem veure al Passatge Insòlit?

  1. Les atraccions de fira.
  2. Els espectacles de circ i de fira.
  3. Els espectacles teatrals de format llarg

Com són els espectacles que trobarem al Passatge Insòlit?. Us ho expliquem a la segona part de l’article dedicat al festival d’arts del firaire i teatre de carrer de Santa Coloma de Gramenet.

  1. Les atraccions de fira.

Les atraccions de fira són una part essencial de l’univers del Passatge Insòlit. Són peces artístiques per sí mateixes, inspirades en les atraccions clàssiques però amb un component teatral important que conviden a participar a grans i petits, sovint inspirades en l’estètica retro i steampunk.

Dia de Pesca, l’atracció que l’Avalot Teatre ha portat al Passatge Insòlit 2019. Fotografia: Mesenlladelescena

En aquest apartat el Passatge compta amb participació fixa de L’Avalot. L’Avalot teatre  és una prestigiosa companyia de teatre de carrer de Santa Coloma que va néixer l’any 1985, procedent d’una escissió de la Colla Vella de Diables de Santa Coloma

Els espectacles, que han passat més d’una vegada pel passatge, són la Carpa fosca, el tren de la bruixa, i  El dia de pesca .

Torçabraç, és l’atracció d’ Antigua i Barbuda estrenada al Passatge 2019. Fotografia: Mesenlladelescena

La Companyia Antigua i Barbuda, és una altra companyia de prestigi habitual del Passatge. En dues ocasions han estrenat una de les seves andròmines mecàniques de tracció humana, entre les quals destaquen Tingalya, una nòria manual inspirada en l’escultor suís Jean Tingaly, Artefactes o l’Arbre de ferro.

Aquest any Antigua i Barbuda han presentat Torçabraç, una novetat  mundial que s’ha estrenat al passatge 2019

2. Els espectacles de circ i de fira

Són espectacles de curta durada, de 10 a 15 minuts, d’arts de carrer i de circ, que es fan a l’aire lliure o bé en espais com petites carpes, i que són part fonamental del Passatge juntament amb les atraccions.

Carpa a l’entorn del Museu Torre Balldovina, l’emplaçament habitual del Passatge Insòlit. Fotografia: Juanjo Marin

Inspirats en el concepte francès de l’entre-sort, des de l’ inici del festival i fins el 2009 totes les propostes provenien de països europeus on aquest tipus d’espectacle era un clàssic de les fires de teatre de carrer. En aquests espectacles els actors proposen als espectadors reptes com: el la dona-goril·la, o xous de xarlatans, com el del circ de puces, o de titelles.

Fotografia: Juanjo Marin

Han passat pel Passatge companyies internacionals de prestigi comels francesos Têtes de mules,  Dynamogène, Moulin Cabot, o la Compagnie Les Petits Miracles, amb el seu espectacle de puces Les puces savantes


Hands up!, dels holandesos Lejo és una proposta original i molt divertida que també ha passat per l’Insòlit

També hi han destacat els danesos Brunette Bros, els holandesos Circusdrome o Lejo amb el seu divertit teatre de titelles Hands up!, són altres companyies de prestigi internacional que han passat per les diferents edicions del passatge.

https://www.instagram.com/elretretededoriangray/

A partir de l’any 2009 hi trobem companyies espanyoles d’aquest tipus de teatre com els andalusos Ymedioteatro, els catalans Tombscreatius, Holoqué amb els seus hologrames innovadors, o les titelles per a adults de  El Retrete de Dorian Gray


Circpistolet ha presentat el seu espectacle d’equilibris a l’edició 2019 del Passatge

A l’edició de 2019 hi hem trobat els equilibristes catalans Circpistolet,  l’espectacle Duel de l’Excèntrica, que va guanyar l’edició 2018 del Festival Píndoles,  i els catalans Circ Xic i Tercio Incluso, guanyadors del Drac d’or al millor espectacle familiar a la Fira de titelles de Lleida.

Tercio incluso va portar el seu espectacle de titelles amb les mans a l’auditori de Can Roig i Torres a l’edició 2019 del Passatge.
  1. Espectacles teatrals de format llarg.

El Passatge també ofereix espectacles de més llarga durada, en carpes de dimensions més grans que les habituals i capacitat per a unes 100 persones.  En aquest apartat han destacat els espectacles dels espanyols Los Galindos , La Cia. Manolo Alcántara amb Rudo, o els catalans Ponten pie, dirigits pel colomenc Sergi Ots.

Los Galindos. Fotografia: Juanjo Marin

El Passatge, que arriba cada any a Santa Coloma el darrer cap de setmana d’octubre, de de fa dos anys inclou una actuació el dissabte en horari nocturn. Són espectacles més gamberros, per a públic adult.

Aquest any la companyia asturiana Vaques ha estat l’encarregada d’oferir l’espectacle de dissabte al vespre amb Ye Orbayu .

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s