PER QUÈ CELEBREM EL DIA MUNDIAL DEL TEATRE?

L’escenari de La Reina de la bellesa de Leenane, de Martin McDonagh, dins de la programació de la Perla 29, de la temporada 2019-20

Tot i el COVID-19, celebrem el fet teatral arreu del món. Descobrim el perquè.

Des de l’any 1962 l’Institut Internacional del Teatre celebra cada 27 de març  el dia mundial del teatre, en commemoració de la inauguració del festival de Teatre de les Nacions, a París.

Va ser al Teatre de les Nacions on l’Òpera de Pequín, el Berliner Ensemble, el Kabuki i el Moscow Art Theatre van representar les seves funcions, per primera vegada, a Occident després de la tragèdia de la Segona Guerra Mundial.

L’Institut Internacional del Teatre (ITI) és una organització no governamental, associada a la Unesco, que treballa per promoure l’intercanvi internacional de coneixements i pràctiques en les arts escèniques per tal de consolidar la pau i l’amistat entre els pobles.

L’ITI està format per més de 90 centres arreu del món. Des de l’any 2015 l’Institut Universitari de  Dansa Alícia Alonso, pertanyent la Universitat Rei Juan Carlos, és el centre oficial a Espanya.

Per celebrar aquest dia, una figura mundial de l’escena mundial comparteix les seves reflexions sobre el teatre i la cultura de la pau, en el missatge del Dia Mundial del Teatre. El primer missatge el va fer el dramaturg Jean Cocteau l’any 1962.

Jean Cocteau

Cada 27 de març tenen lloc arreu del món iniciatives de companyies i teatres per apropar les arts escèniques a tots els públícs, com visites guiades a teatres, lectures dramatitzades, o funcions gratuïtes.

Aquest any 2020, però, totes les activitats han estat cancel·lades a causa de la pandèmia causada pel COVID-19.

Tanmateix, l’esperit de la celebració continua amb el missatge anual d’una figura mundialment reconeguda de les arts escèniques reivindicant la força transformadora de la realitat que té el fet teatral.

Enguany, Shahid Nadeem, reputat dramaturg i director del Theatre Ajoka, del Pakistan, ha estat l’encarregat de fer arribar el seu missatge a tot el món.

El Teatre Ajoka és gairebé un miracle al Pakistan actual. Nascut ara fa quatre dècades, l’Ajoka lluita contra l’obscurantisme i l’extremisme religiós, tot reivindicant les tradicions culturals i incorporant noves formes de teatre contemporani.

Diu Shahid Naadem, al seu manifest:

“….Al sud d’Àsia, els artistes toquen amb veneració el terra de l’escenari abans de trepitjar-lo, una
tradició antiga de quan allò espiritual i cultural s’entrellaçaven. És hora de recuperar aquella relació simbiòtica entre l’artista i el públic, el passat i el futur. El fet teatral pot ser un acte sagrat i les actrius i els actors poden convertir-se en els avatars dels papers que exerceixen. El teatre eleva l’art d’actuar a un pla espiritual més alt. El teatre té el potencial d’esdevenir un santuari i el santuari un espai d’actuació.

Shahid Nadeem, Pakistan
(text original en anglès, traducció al català de Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida)

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s