L’EXCÈNTRICA : Molt més que una escola d’Arts Escèniques a Santa Coloma de Gramenet

L’Excèntrica, escola i productora d’arts escèniques a Santa Coloma de Gramenet

Entro a l’Excèntrica un dimecres per la tarda de finals de maig per trobar-me amb el seu director, Juanjo Marín, llicenciat en filosofia, professor de música, fotògraf i apassionat de les arts escèniques. L’entitat, que va néixer l’any 2010, es troba des de fa cinc anys a l’Avinguda Pallaresa, en els baixos d’un dels edificis Cubics de Santa Coloma de Gramenet. En Juanjo  m’explica que l’espai on som és ideal per ensenyar les diferents tècniques de les arts escèniques ja que els alts sostres permet poder disposar de trapezis.

L’excèntrica diposa d’un espai ampli i amb una bona altura que permet practicar les arts del trapezi.

L’Excèntrica, -paraula que significa Ex-cèntrica, o fora del centre-, és un projecte singular que va néixer l’any 2009, impulsat per l’Associació D.O.S.C. (Denominació d’Origen Santa Coloma). L’associació  va néixer de la unió de les companyies teatrals colomenques professionals com Carro de Baco, L’Avalot, El que ma queda de teatre, i El Negro i el Flaco, per donar visibilitat a les arts escèniques produïdes a Santa Coloma. L’Excèntrica té com a objectiu posar en valor la tradició teatral de la ciutat, ser una escola de formació teatral, i servir com a trampolí pels joves de la ciutat que volen dedicar-se  professionalment a les arts escèniques.

L’Associació D.O.S.C  va ser també l’origen del festival Passatge Insòlit que, des de l’any 2005, porta a Santa Coloma, cada mes d’octubre, una mostra del teatre de carrer de les millors companyies catalanes i d’arreu del món. El Passatge és actualment un referent obligat de les arts del firaire a Catalunya.

Juanjo Marin m’ensenya un dels putxinel·lis de Tragicomedia, obra basada en textos de Federico García Lorca

Juanjo Marín,  és el director, professor i productor teatral, i l’ànima de l’entitat amb l’Andreu Banús, que s’encarrega de la gestió i és co-director del Teatre La Colmena juntament amb Joan Fernández. A l’Excèntrica hi trobem una àmplia oferta formativa per a totes les edats, que inclou disciplines com la dansa, el trapezi, la esgrima, el teatre musical, clown o workshops especialitzats en arts escèniques a càrrec de professionals de reconegut prestigi.  L’entitat acompanya els joves que es volen dedicar-se professionalment a l’escena en el seu accés a la formació superior de l’Institut del Teatre o el Col·legi del Teatre. A més, l’Excèntrica ofereix programes complementaris com el casal d’estiu per a infants o el Cor Modern per a adults.

Canta’m un conte va ser la primera producció professional de l’Excèntrica.

Paral·lelament, l’Excèntrica és una productora teatral que porta els seus muntatges als teatres catalans. La primera producció va ser  Canta’m un conte, un espectacle familiar estrenat al Teatre Romea l’any 2015 i que també es va poder veure en el Jove Teatre Regina.

L’èxit de Canta’m un conte, amb més de 100 funcions arreu de Catalunya, va propiciar la producció de tres espectacles més, dirigits tots ells per Juanjo Marín, i  que es programen actualment: Tragicomedia, Lovely Precious Dream i Duel.

Putxinel·li o titella de mà de l’obra Tragicomedia

Tragicomedia, és una obra de putxinel·lis per a adults basada en textos escrits per Federico García Lorca per a  titelles de catxiporra,  titelles de guant tradicionals de la tradició titellaire popular. El Juanjo m’ensenya els putxinel·lis fets de fibra de vidre que ell mateix va dissenyar per l’espectacle.

Lovely Precious Dream és la primera incursió de l’Excèntrica al teatre musical. L’obra és una aproximació dramatitzada a la vida de la cantant nord-americana Nina Simone, interpretada per la cantant i actriu colomenca Esmeralda Colette, acompanyada al piano per David Anguera.  Lovely Precious Dream es va estrenar al Teatre Sagarra de Santa Coloma l’any 2017, va passar pel Teatre Maldà l’any passat, i actualment es continua representant als escenaris catalans. La darrera producció estrenada és Duel, una obra que transcorre durant un combat a esgrima de dos actors, i que va guanyar el primer premi de l’edició 2018 del Festival Píndoles.

Actualment en Juanjo està preparant una versió per a adults de  Peter Pan, en una adaptació de la història original de James M. Barrie interpretada per David Anguera, i que s’estrenarà aquest estiu al Teatre Maldà entre el 5 d’agost i el 6 de setembre.

Després de l’entrevista, i abans de marxar, em quedo una estona gaudint amb la música del Cor Modern, dirigit al piano per Juanjo Marín, com podeu veure en aquest petit vídeo.

Hi ha 3 comentaris

Deixa un comentari